Tijd om afscheid te nemen

Afscheid nemen

Na een jaar van 14 elke dag naar school te zijn gegaan komt er ook een moment om afscheid te nemen. In de bovenbouw van De Toekomst is dit een bijzonder moment. Leerlingen nemen niet alleen afscheid van hun leven als scholier, maar ook van hun vertrouwde omgeving, meesters en juffen, hun vaste structuur en gaan een nieuw leven tegemoet als werknemer in een bedrijf van als deelnemer bij een dagbesteding en alles wat hier tussen zit. Alle jaren dat de jongeren op De Toekomst werken, gaan we naar dit moment. En met trots kunnen we zeggen dat het (bijna) altijd lukt om een passende plek te vinden.

Naast dat de leerlingen afscheid nemen van school, nemen ze ook afscheid van hun vrienden en vriendinnen. Voor veel leerlingen valt ook een deel van hun sociale contacten met leeftijdsgenoten weg. We besteden hier in de laatste maanden veel aandacht aan het vak sociale vaardigheden; hoe zorg je dat je vrienden toch blijft zien? Hoe houd je contact? Soms worden er initiatieven genomen, bijvoorbeeld door een keer in de maand af te spreken en naar de film te gaan van door elkaar bij de disco te zien van met elkaar gaan zwemmen van sporten. Soms is hier de hulp van ouders bij nodig!

De afscheidsavond 

Maar dan is het toch echt klaar met school en nemen we afscheid op de afscheidsavond. Voor de coronatijd hebben we dit "het gala".
Op donderdag 15 juli is het zover De rode loper is uitgerold, er is voor ons een ballonnenboog gemaakt, zodat we mooie foto's kunnen maken en er hapjes en drankjes klaar zijn. Iedereen ziet er op zijn/haar mooiste uit. Leerlingen die afscheid nemen van hun ouders en/of verzorgers meenemen en soms ook een broertje van zusje, opa en oma... Een bijzonder moment is de toespraak van Paula en het ondertekenen van het certificaat, natuurlijk hoort hier een bloemetje bij en een cadeautje en als dit officiële gedeelte klaar is en we hebben de genodigden weggestuurd, dan is de tijd voor ontspanning en FEEST!!! Met muziek en lekker eten...

En dan laten we ze los...

Heel veel succes schoolverlaters, bij alles wat je nu gaat doen!