Oogsten in het groen

De zomervakantie is voorbij en de opstartweek zit er weer op. We pakken het vak Groen weer serieus op. Voor de ene leerling totaal nieuw, terwijl de ander precies weet te vertellen waar we voor de vakantie gebleven waren. Wij hebben vakantie gehad, maar de natuur groeit gewoon door... 

“Meester, wat is hier gebeurd? Heeft u het plein en het grasveld gezien?” “Zeker heb ik dat gezien, wacht maar tot we zo in de moestuin gaan kijken…” 

We starten de les vaak met de quote: In het groen is altijd wat te doen. De eerste periode van dit schooljaar staat in het teken van kennismaken met het praktijkvak of het ophalen van eerder opgedane kennis over veiligheid en veilig werken. Elke leerling weet wel iets te vertellen over dit onderwerp. Samen gaan we op zoek naar de PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) in het lokaal en in het groenmagazijn, die we tijdens het werk rondom de school gebruiken. 

Vraag er thuis maar eens naar als jullie aan tafel zitten! 

Tot slot: de komkommers, uien, knoflook, bramen, druiven en appels hebben het ondanks het onkruid in de moestuin fantastisch gedaan dit jaar. Vaak halen ze de schoolkeuken niet eens, omdat we alles eerst proeven tijdens de les. 

Wat de keuken ophaalt, wordt geregeld verwerkt in een van de gerechten die de leerlingen zelf bereiden. Zo is de cirkel rond.